Książki kucharskie w dobie przepisów internetowych

Ludzie kochają jeść i kochają gotować. Niektórzy tylko to pierwsze, bo już przyrządzanie potraw może sprawiać im poważny problem. Jednak dziś istnieją bardzo szerokie możliwości w zakresie dokształcania się w sferze kulinariów.

Ogromny wpływ ma na to internet, który po prostu ugina się od milionów przepisów na obiady, przekąski, desery czy napoje. Każdy z nas może korzystać z szerokiego strumienia wiedzy, jaki do nas dociera. Potrzeba do tego jedynie urządzenia z dostępem do sieci.

Pojawia się pytanie, jak ta ogromna skala pojawiających się w internecie przepisów i receptur wpływa na pozycję książek kucharskich. Czy są one w ogóle potrzebne? Na pewno zainteresowanie nimi nie jest tak duże jak kiedyś, bo rzeczywiście dla wielu osób sieć skutecznie zastępuje wiele opasłych kulinarnych tomów. Jednak wciąż takie książki cieszą się uznaniem i są chociażby znakomitym pomysłem na prezent.

Szczególnie dla osób, które interesują się kuchnią i zamierzają w tej sferze doskonalić warsztat. Pozycje, które cieszą się największą popularnością to książki, których autorami są kucharze znani – przede wszystkim z telewizji. Również na polskim gruncie możemy jednym tchem wymienić kucharzy „medialnych”, którzy prowadzą własne programy lub są w nich jurorami.

Takich postaci nie brakuje również w świecie. Sztandarowym przykładem jest osoba Gordona Ramsaya, który od lat podbija serca globalnej publiczności jako charyzmatyczny prowadzący. Ma on także swój dorobek w zakresie książek kucharskich, podobnie jak inna kulinarna gwiazda z Wysp Brytyjskich – Nigella Lawson.